

ניהול כעסים
כעס ותסכול הנם רגשות טבעיים, אנושיים ובריאים שכולנו חווים מדיי פעם. במידה מתונה הם מניעים לפעולה ויש להם ערך. יחד עם זאת כאשר התגובות קיצוניות הן מלוות בתוקפנות המופנית כלפי העצמי או האחר, באופן הפוגע בכל תפקודי החיים.


לא תמיד ניתן לשלוט בכעס המתעורר,אך ניתן ורצוי לשלוט בתגובה שלנו ובאופן הביטוי שלו אשר בעיקרו עלול להיות תוקפני. ההתנהגות התוקפנית עלולה להיות מופנמת או מוחצנת ולבא לידי ביטוי בהדחקת הכעס או התפרצותו.
ביטויי הכעס הבולטים והקלים לזיהוי הם בדרך כלל אלו המוחצנים הכוללים פעמים רבות התפרצויות זעם,צעקות,אלימות מילולית, פיזית,האשמות איומים והשפלות,לעיתים עד כדי איבוד שליטה.לעומת מאפיינים אלו,אנשים אחרים עלולים להגיב בתוקפנות שבאה לידי ביטוי דווקא בהדחקת הכעס ובהתנהגות פאסיבית.אנשים בעלי סגנון זה ייטו לכלוא את רגשויהם באופן פנימי מבלי לתת להם ביטוי ועלולים ם לפתח סגנון של האשמה עצמית.שתי התנהגויות קיצון אלו מביאות לפגיעה קשה גם בתחושה האישית וגם ביחסים עם האחרים.
לוויסות לקוי בכעסים ובהתנהגות יש השלכות בעיקר כאשר כעס הופך כרוני :
בריאותית - חוסר איזון לאורך זמן עלול להביא לידי בעיות לב,לחץ דם גבוה,סכרת,החלשת מערכת החיסון ואינסומניה.
מנטאלית - חשיבה הופכת לא בהירה ולא קוגנטיבית,קושי להתרכז ולקבל החלטות באופן שקול.
יחסים עם אחרים - פגיעה ביחסים עם בני משפחה ואנשים קרובים,התפתחות תחושות של מרמור וריחוק. אובדן אמון והתרחקות מחברים משפיעה גם היא על היחלשות מערך התמיכה ופגיעה ברווחה הנפשית ובאיכות החיים.
מסגרות חינוכיות/תפקוד מקצועי - התפרצויות זעם והתנהלות לקויה עלולים לפגוע בתפקוד.תלמידים או סטודנטים עלולים לחוות קושי בהשתלבות,ביחסים עם המורים ויתקשו גם ברמת התפקוד החברתי. אצל מבוגרים התנהגויות אלו עלולים להביא לאובדן של מקום עבודה,פיטורים חוזרים ונשנים וחוסר יכולת לשמור על יציבות תעסוקתית.
התמודדות עם ניהול כעסים כוללת התייחסות לטריגרים לכעס ומודעות למצבים רגישים,לתחושות והתגובות הגוף אליהם. כעס סמוי הוא מקור להרבה מאוד תסכול וקושי והבנה טובה יותר של הרגשות העומדים בבסיסו לצד פיתוח מיומנויות לאיזון ורגיעה יסייעו ביכולת להגיב באופן מידתי והולם במצבי אתגר וקושי .